Ölçü Aletlerinde Güvenlik

Yapılan çalışmalarda şebekelerde genelde olması gereken gerilimden daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle geçici rejim değişiklikleri şebekelerde binlerce volt gerilimin görülmesine neden olmaktadır. IEC tarafından ölçü aletlerinde güvenlik standartdı getirilerek ölçü aletlerinde kullanılmasında ortaya çıkabilecek tehlikeler ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. IEC 1010–1 standardının güvenlik kategorileri, aşırı gerilimleri temel alır. Bu standart çerçevesindeki cihazlar şebekeye olan uzaklıkları ve elektrik dağıtım sistemlerinde oluşan enerji geçişlerini bastırma yeteneklerine göre kategorize edilirler.

Hangi Koruma Sınıfını Seçmeliyim?

Eskiden IEC 348 olarak kullanılan ölçü aletlerindeki güvenlik standardı 1988 yılında daha gelişmiş olan IEC 61010–1 standardı ile değiştirilmiştir. Yeni standardla birlikte daha yüksek seviyede güvenlik uygulamaları gelmiştir. Buna göre güvenlik sınıfları CAT I, CAT II, CAT III ve CAT IV olmak üzere 4 sınıfa ayrılmıştır.

CAT I, CAT II, CAT III ve CAT IV güvenlik sınıflarının ayrılması
CAT I, CAT II, CAT III ve CAT IV güvenlik sınıflarının ayrılması

Buna göre çalışma bölgeniz kaynağa yani şebekeye ne kadar yakınsa güvenlik sınıfını o kadar yüksek seçmelisiniz. Aşağıdaki tablodan hangi sınıfı seçmeniz gerektiğini görebilirsiniz.

Ölçü aleti güvenlik sınıflarının açıklamaları.
Ölçü aleti güvenlik sınıflarının açıklamaları.

Giderek büyüyen şebekeler, güç elektroniği uygulamalarının giderek yaygınlaşması şebekelerde oluşan geçici rejim değişikliklerinin sayısını ve aralığını artırmıştır. Oluşan atlama gerilimleri genellikle ölçü aletlerinin arızalanmasında temel etkenlerdendir. Koruma sınıflarının dayanabilecekleri maksimum atlama gerilimi aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

atlama-gerilimleri
Atlama gerilimlerine göre koruma sınıfları

Sık sorulan bir soru CAT III 1000 V bir ölçü aleti ile  CAT IV 600 V bir ölçü aletinden hangisi seçilmeli ikilemidir. Burada ölçüm alınacak yerin kaynağa olan uzaklığı baz alınmalıdır. Kaynağa yaklaştıkça kısa devre akımı yükseleceğinden oluşabilecek kısa devre akımı mutlak suretle göz önünde bulundurulmalıdır.

Aşağıdaki videodan WAGO 206-816 Multimetre/pensampermetre videomuzu izleyebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here