WAGO Elektronik Devre Kesiciyi Kullanmanız için 5 Neden

Elektronik devre kesiciler, elektronik devreler ile yüksek anahtarlama kapasitesini  elektronik röle ile birleştirerek güvenli ve etkin bir koruma sağlar.

Makina ve sistem uygulamalarında genellikle 24 VDC ile beslenen yüklerin; yani PLCler, röleler, valfler, sensörler, aktuatörler gibi saha cihazlarının aşırı gerilim ve kısa devreye karşı korunması için kullanılır.

Bu yazımızda WAGO elektronik devre kesicilerin, normal sigortalara göre avantajlarından bahsedeceğiz.

Krohne Akademi 2016 Başlıyor Başvurmak İçin Tıklayın

  1. Elektronik Devre Kesiciler (EDK) , Daha Güvenilir Çözüm Sağlar ve Sigortalara Göre Hassasiyetleri Daha Fazladır

Yandaki grafik, sigortaların tepki karakteristiklerini göstermektedir. Grafikten de görülebileceği gibi

B, C ve D tipi sigortaların anlık akımlarının, nominal akımlarına oranı yüksek olduğunda sigortalar açar. Bunun için gereken sürede, güç kaynağı akımı limitleyebilir.

Termal sigortanın müdahalesi uzun sürdüğünden, güç kaynağı aşırı akım koruma özelliğini aktif ederek, çıkış akımını yükseltip çıkış gerilimini düşürür ve diğer yüklerin çalışmasını da engeller.

sigorta

Şekil 1.1: Sigortaların Karakteristiği

Elektronik devre kesiciler gerçek akımı sürekli olarak ölçülürken, aşırı akım/ kısa devre hemen fark edilir ve sorunlu akım yolu açılır; böylelikle diğer yükler etkilenmez.

devre-karekteristik

Şekil 1.2: EDK Karakteristiği

  1. Uzun Kablolu Sistemlerde Dahi, Sistem Koruyucu Özelliğini Kaybetmez ve Her Zaman Yükü Korur

Kablo direnci, uzaklık ile artar. Aşağıdaki devremizde  24VDC beslemeli, C tipi sigorta ile kablo direnci 2 Ω olan bir sistem tasarlayalım.

 amperaj 

Şekil 2.1: Normal Sigortanın Kablo Direncine Göre Davranışı

C tipi sigortanın devreyi açması için akım yolundan, nominal akımın 10 katı kadar akım geçmesi gerektiğini Şekil1.1’deki grafikten okuyabiliyoruz. Bu devrede ise akım yolundan 12A (V= I * R ) geçeceğinden, sigorta açılıp devreyi koruyamayacaktır. Böylelikle hem yük, hem sistem aşırı akımdan zarar görür ve bir süre sonra güç kaynağı kendi aşırı akım koruma özelliğini devreye sokarak çıkış akımı yükseltmek için gerilimini düşürür (P= I * V) ve tüm sistemi enerjisiz bırakır.

amperaj

 Şekil 2.2: Elektronik Devre Kesicilerin Kablo Direncine Göre Davranışı

Buna karşın elektronik devre kesiciler, akımı sürekli ölçtüğünden aşırı akım/ kısa devre durumunda hemen müdahale ederler.

Aşırı akım/ kısa devre akımı algılandığında sorun hemen tespit edildiği için, güç kaynağının koruma özelliklerini aktif etmesine gerek kalmadan arızalı akım yolu açılır ve ilgili yükün güç kaynağı ile ilişiği kesilir; böylece tüm sistem, bir yükte meydana gelen arızadan etkilenmeden çalışmaya devam eder.

  1. Normal Sigortalara Göre Daha Az Yer Kaplar, Panolarda Alan Sıkıntısını Ortadan Kaldırır

2 ve 4 kanallı WAGO elektronik devre kesici genişliği 45 mm olup 8 kanallı kesicilerin genişliği 42 mm’ dir. Yer sıkıntısı çekilen panolarda 8 sigortanın yaptığı işi, 8 kanallı  1adet elektronik devre kesicisi ile çözebilirsiniz; 8 sigorta minimum 140 mm yer kaplayacak iken,  1 adet 8 kanallı elektronik devre kesicisi 42 mm yer tutacaktır.

sigorta-karsilastırma

  1. Elektronik Devre Kesiciler , Sigortaların Aksine Konfigüre Edilebilir

Her bir kanal için ayrı olarak ayarlanabilen 6 farklı akım seçeneği ile elektronik devre kesicilerin çıkış akımları, sigortaların aksine konfigüre edilebilir.

Örneğin, Şekil 2.1’deki gibi nominal akımın 2 Amper olması istenilen bir devre düşünelim. İstenilen kanalda elektronik devre kesici çıkış akımı, rotary switch yardımı ile 2 A ya ayarlanabilir ve bu değerden farklı bir akım ölçüldüğünde hemen sigorta açılarak devreyi korur. Patlama riski, özel yüklü devreler gibi hassasiyetle yaklaşılması gerekilen durumlarda, oluşabilecek kayıpları engeller.

Öte yandan normal sigortalar için böyle bir ayarlanabilirlik söz konusu olmadığından Şeki 2.1’ de görüldüğü gibi sistem korunamaz.

rotary

  1. Elektronik Devre Kesiciler, Uzaktan Kontrol Edilebilmeleri Sayesinde Sistemdeki Arızaları Kolaylıkla Tanıyabilir ve Müdahele Edebilir

Hata algılayan kanallar kolayca resetlenebilir ve istenilen kanal aktif veya pasif konuma getirilebilir. Elektronik devre kesici  aynı zamanda bir haberleşme arayüzüne sahiptir. Bu sayede durum sorgulaması, hata mesajları bir PLC içerisinde değerlendirebilir

WAGO Elektronik Devre Kesici Genel Özellikleri

wago-elektronik-sigorta

Şekil: 2, 4 ve 8 kanallı WAGO  EDK

 

  • 2, 4, 8 kanallı kesici seçenekleri
  • Az yer kaplayan esnek yapı (8 kanal 42 mm, 4 kanal 45 mm)
  • Yüksek anahtarlama kapasitesi >50000 mikroFarad : Elektronik devre kesici sadece aşırı akım veya yük anında koruma yapmakla kalmaz, 50000 mikroFarad ve üzeri yüklerin çalışmasını engellemez
  • Tak çıkar CAGE CLAMP bağlantı teknolojisi
  • Her bir kanal için ayrı olarak ayarlanabilen 6 farklı akım seçeneği
  • Kolay haberleşme arayüzü (DI/DO) ,cep telefonu / PLC üzerinden uzaktan izleme ve kontrol
  • Akım sınırlama seçeneği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here