HVAC ( Heating Ventilating and Air Conditioning) ısıtma, havalandırma ve iklimlendirmeyi içeren, fabrika, hastane, alışveriş merkezi gibi yaşam alanın ve enerji tüketiminin yoğun olduğu yerlerde geniş uygulama alanları bulan bir sistemdir. Binaların yapısına göre HVAC için harcanan enerji toplam enerjinin %15 ile %60’ını oluşturur. Bu nedenle HVAC sistemlerinin optimizasyonu enerji verimliliği açısından oldukça önemlidir.
HVAC sistemlerinde en uygun kontrol; sistemin sıcaklık ve basınç değerlerini otomatik kumanda ile ihtiyaca göre ayarlamak, kullanılmayan ortamları ısıtma ve soğutma düzenine sokarak konfor şartlarını sağlamak aynı zamanda sınırlı enerji kullanımını ayarlamaktır. HVAC sistemlerinde kullanılan kontrol yöntemleri psikrometrik tabanlı kontroller olup bu kontrollerin tasarımında sistemin tamamen kontrolü düşünülmeli bölgesel kontrollerden kaçınılmalıdır. Aksi takdirde sistemden gerekli verim alınamayacaktır.
HVAC, otomasyon kontrol stratejileriyle sıcaklık, hava ve akış miktarı arasında en iyi tercihi oluşturur. Kullanılan algoritmalar istenilen şartları ve bu şartların oluşması için gereken süreleri belirler.
HVAC Neden Gereklidir?
- Enerji verimliliği ve kontrolü için olmazsa olmazdır.
- İşletme maliyetlerini minimize eder.
- En iyi konfor şartları ancak HVAC sistemleri tarafından oluşturulabilir.
- İlaç, gıda vb. sektörlerde istenilen temiz, antibakteriyel hava ve nem koşulları için HVAC sistemleri tarafından sağlanabilir.
- Personel giderlerini azaltır, tek merkezden yönetim imkanı sunar.

Taze Hava
Taze hava, bir boru sistemi içerisinde sabit bir sıcaklıkta dolaştırılır. Konfor sıcaklığı VAV yani lokal hava akış sistemi ile düzenlenir. VAV kutusu özel tasarımı sayesinde,herhangi bir fan kullanmaksızın oda havasını içerisine çekip primer hava ile karıştırarak tekrar odaya üfler. Kirli hava boru sistemi ile CTA’da (Klima santralinde) yeni bir çevrime girer.

HVAC Makroları
HVAC sistemini kontrol etmek için gerekli tüm makro fonksiyonları WAGO uygulama mühendisleri tarafından geliştirilmiş olup yazılım kütüphaneleri içerisinde yer almaktadır. Böylece proje çalışmalarında ciddi bir zaman tasarrufu sağlanır. Bu makroların içerisinde web ara yüzleri de yer almaktadır.
Örnek Klima Santrali
Fonksiyon kütüphanesi şu klima santralleri için makrolar kapsar.
- %100 taze havalı, sabit debili
- %100 taze havalı, 2. kademe fanlı
- Karışım havalı, sabit debili
- Sabit debili ısı geri kazanımlı
HVAC Uygulama Örnek Proje
Varyap Meridian konutlarında bina yönetim sistemi çerçevesinde VAM cihazları kontrolü, enerji izleme sistemi, asansör, jeneratör, rüzgar türbini ve güneş panellerinin bina yönetim sistemine entegrasyonu ile çevre aydınlatmanın kontrolü yer almaktadır. Ethernet kontrolörler ile binlerce noktada kontrol yapılmakta olup bina işletiminde yer alan tüm temel ekipmanların Modbusüzerinden de takibi yapılmaktadır.

Paylaştığınız bilgiler için çok teşekkür ederim. İyi Çalışmalar.