İyi Bir Güç Kaynağı Hangi Özellikleri Taşımalıdır?

Birçok kişi pano tasarımlarında güç kaynaklarını önemsemez veya en ucuz ürüne yönelebilir. Oysaki, panolarda en büyük arızaların temel kaynağı kalitesiz güç kaynağı kullanılmasıdır. Kaliteli bir güç kaynağında olması gereken özellikler nelerdir?

1. Geniş Gerilim Aralığı

İyi bir güç kaynağının giriş gerilimi aralığı çok geniş  olmalıdır.  Türkiye’de gerilimler çok dalgalanmakta, gece 220 V AC’nin 250V AC’ler seviyesine çıktığı görülmektedir. WAGO ürün yelpazesindeki tek faz güç kaynakları  85V AC….264 V AC giriş gerimi aralığında çalışabilir.  Bu değer üç güç kaynaklarında  340V AC…..550V AC  giriş aralığında müşterilerimize sunulmaktadır.  Birinci öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken husus budur. Birçok Çin veya Tayvan malı uzak doğu kökenli güç kaynakları  bu kriteri sağlamaz. WAGO Alman kalitesinde üretimle müşterisine en iyisini sunmayı ilke edinmiştir.

2. Çalışma Frekansı

Çalışma frekansı aralığı ise  44 Hz …66 Hz’dir. Bu demektir ki WAGO güç kaynağı ile yaptığınız makineler hem Avrupa’da hem de Amerika’da çalışabilir. Özellikle uzak doğuda üretilen birçok güç kaynağı bunu size sağlayamaz.  WAGO güç kaynakları giriş gerilimindeki gidip gelmeleri  20 ms  (50 Hz için 2 alternans demektir.)  Çıkışa hiç problem yaratmadan karşılar, şebekedeki problemleri hiçbir şekilde hissetmesiniz. Bunu da maliyete etki eden büyük kondansatörler kullanarak gerçekleştirir. Aynı zamanda 3 fazlı bir güç kaynağının fazlardan biri gitmesi durumunda bile çalışması gerekir ki WAGO 3 faz güç kaynakları bunu da rahatlıkla karşılamaktadır. Çünkü girişteki doğrultma devresine ait komponentler normalden daha büyük seçilerek fazla akım çekilmesine dayanıklılık gösterir.

3. Top Boost Özelliği

Bu özellik ne için gereklidir ? Güç kaynağı çıkışında birden fazla yük olabilir. Klasik bir otomasyon panosunda güç kaynağına hangi yükler bağlanır diye düşündüğünüzde bunların arasında PLC’ler, lambalar, valfler, butonlar, vanalar, motorlar, kontaktörler vb. olacağını göreceksiniz.  Bu yükleri bağımsız sigortalara dağıtmak zorundasınız . Kullanılacak sigortalar B veya C karakteristikte sigortalar olacaktır.  B veya C tipi sigortaların  nominal akımının 6 A olduğunu düşünürsek  termik manyetik karakteristikte olduğu için kısa devre durumunda sigortanın atması için çok uzun süre gereklidir. TOP BOOST özellikli bir güç kaynağı kullanılması durumunda güç kaynağı ilgili sigortayı kısa devre durumunda 10 katı pik akım darbeleri ile hızlıca attırır. Kısa devre nedeni ile sistemin çökmesi engellenir ve arızanın kaynağı atan sigortadan kolayca bulunur. Bu özellik  çok özel bir WAGO teknolojisidir.  TOP BOOST akımı 10 A’lik  bir güç kaynağında 60 A’dir (25 ms) ve bu sigortayı anında attıracaktır. Çıkışta kısa devre koruması zaten bir çok switch mode cihazda vardır ama bu sigorta attırma teknolojisi ile karıştırılmamalıdır. WAGO güç kaynaklarında zaten bu korumaya ekstra olarak TOP BOOST özelliği ilave edilmiştir.

TOPBOOST akımı 10A lik bir bir güç kaynağında 60A ( 25ms) dir ve bu sigortayı anında attıracaktır
TOP BOOST akımı 10 A’lik bir bir güç kaynağında 60 A’dir ( 25 ms),  ve bu sigortayı anında attıracaktır.

4. Çıkış Gerilimi

İkinci önemli kriter ise çıkış gerilimindeki kararlılıktır.  WAGO güç kaynakları bu konuda müşterisine en kararlı gerilimi sunmaktadır.  Çıkış gerilimi dalgalanması 70 mV’ un altındadır.  Çıkışta çok temiz bir DC gerilimi panodaki cihazlara dağıtır.  Bir diğer önemli konu ise çıkış geriliminin ayarlanabilir olmasıdır. WAGO güç kaynaklarında çıkış gerilimi nominal  değeri 24V DC iken ,  22 V DC…29,5V DC aralığında da  ayarlanabilmektedir.  Özellikle güç kaynağını akü şarj modunda kullanmak istediğinizde akü geriliminin üstüne çıkmanız gerekecektir. Çıkış gerilimi ayarlanamayan bir güç kaynağı sizin işinize yaramayacaktır. Ya da yükün durumuna göre gerilimi arttırıp azaltmanız gerekebilir.

5. Çıkış Gücü ve Akımı

Çıkış akımı gerektiğinde nominal akımın 2 katına kadar çıkabilmelidir.  WAGO Pro serisi 10 A güç kaynağı örneğin 4 sn boyunca 20 A çıkış akımını verebilir.  Biz buna POWER BOOST özelliği diyoruz.  POWER BOOST özelliği güç kaynağının çıkışındaki valf, röle, kontaktör, endüktif yüklerin devreye girmesi durumunda  çok yüksek akımları anlık olarak güç kaynağının  karşılaması gerekebilir. Uzak Doğu veya Avrupa  bazlı  bir çok güç kaynağında bu özellik yoktur. Satın alma esnasında bunu özellikle talep ediniz. Aksi taktirde 10 A ile çözebileceğiniz bir güç kaynağı yerine 20 A alabilirsiniz ki; bu çok karşılaşılan durumlardan biridir.


Sizce İyi bir Güç Kaynağı Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?
Yorumlarınızı Bekliyoruz.


 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here