KNX Bina Otomasyonu

Bina otomasyon sisteminde yer alan açık protokollü bus sistemlerinin birbiri ile entegrasyonu bina otomasyon projeleri için son derece önemlidir. WAGO bina yapılarında kullanılan otomasyon sistemlerinin kolay entegrasyonu için yazılım, donanım ve mühendislik desteği sunar. Web tabanlı kontrol ile her yerden ve farklı yetki seviyelerinde bina işletimine hakimiyeti yaratır. Tüm yapı Ethernet yani Modbus TCP/IP omurgası üzerinde kurulur ve tek bir Bina Yönetim Yazılımı/SCADA üzerinden izleme ve kontrole açılır. Ethernet omurgası üzerine bina yönetim protokolleri içerisinde yer alan BACnet IP, KNX IP, LONWORKS ® ya da Modbus / TCP, WAGO kontrolörler ile kolayca ve maliyet etkin bir şekilde entegre edilir. Bu noktada unutulmaması gereken yönetim seviyesinde önemli olan tüm bina değişkenlerine kolayca ulaşabilmek, tesis yönetimini basite indirgeyerek yüksek enerji tasarrufu ve yaşam konforuna ulaşmaktır.

Bina Otomasyonu

Binanın planlaması, uygulaması ve sonraki işletimi maksimum ekonomi ve ileriki ihtiyaçlara göre gelişime açık olmalıdır. Bu yüzden mümkün olduğunca modüler bir yapı üzerine bireysel ve grup ihtiyaçlarını karşılayabilir ve sonraki ihtiyaçlara adapte edilebilir bir otomasyon sistemi son derece önemlidir. Modern bina otomasyonu ihtiyaçlarında WAGO önemli görevler üstlenir. HVAC sistemi ve kontrolü, güneşliklerin otomatik kontrolü, enerji tasarrufu uygulamaları, aydınlatma kontrolü, aydınlatma sensörlerinden gelen bilgiye göre havalandırma sisteminin optimizasyonu gibi bir çok uygulama entegre olarak WAGO çözümleri içerisinde yer alır.

Binalardaki en büyük maliyet merkezlerinin başında HVAC sistemleri (Isıtma, Havalandırma, Klima) gelir. HVAC sistemlerinin otomatik kontrolü hem enerji maliyetlerini minimize eder hem de daha konforlu ve yaşanabilir bir bina sunar. HVAC altyapılarının planlaması, derin bir tüm bilgi birikimini, kolay programlama ve devreye alma avantajlarını bir arada sunar. Hatadan uzak, defelarca denenmiş ve uygulanmış yazılımlar ile hızlı, kusursuz ve yüksek güvenilirlik standartlarında bir otomasyon sistemini oluşturmak WAGO ile çok kolaydır. Bilgi birikimi, uyumlu sistemlerin bir arada kullanılması ve doğru programlama ile desteklenmelidir. WAGO hazır HVAC kütüphaneleri ile sistem integratörlerinin ihtiyacı olan tüm senoryoları sunar.

WAGO Web tabanlı konfigürasyon pencereleri
WAGO Web tabanlı konfigürasyon pencereleri

Bina Otomasyonu ve Enerji Yönetimi

Binaların planlamasındaki en önemli konulardan bir tanesi enerji verimliliğidir. Gerek inşaat gerekse yenileme uygulamalarında en önemli hedef enerji tasarrufunun sağlanabilmesidir. Yatırımcı binasının yüksek verimli bina setifikası alması için beklenti içindedir. WAGO ile bina verimliliğinde A sınıfı son derece kolay bir şekilde elde edilir. WAGO sadece A sınıfını garanti etmez aynı zamanda bina enerji sisteminin orta gerilimden oda seviyesine kadar kontrolünü ve mevcut bina yönetim sistemine aynı yapı içerisinde entegrasyonunu da sağlar.

Binaların yönetilmesi ve ilk yatırımlarında en önemli faktörlerin başında ekonomik çözümler gelir. WAGO farklı sistemleri tek bir çatı altında birleştirerek hem işçilik, hem kablolama hem de işletme tarafında ciddi tasarruflar sunar.

KNX Nedir?

KNX EN 50090‘la uyumlu bina otomasyon teknolojileri için geliştirilmiş dünyanın tek açık standardıdır. KNX ile birlikte ayrı ayrı kontrol edilen fonksiyonlar tek çatı altında toplanmıştır. Sistemdeki her elemanın kendi adresi vardır. Kurulu sistemde, mevcut tesisata hiç dokunmadan değişiklikler yapılabilir. Sistem ihtiyaçlar doğrultusunda rahatlıkla genişletilebilir.

KNX Sistemine Neler Bağlanabilir?

–Güç kaynakları
–Hat çoğaltıcılar
–USB Arabirimi
–[highlight style=”cyan”] RS 232 Ara birimi [/highlight] –Anahtarlar
–Varlık algılayıcılar
–Hareket algılayıcılar
–Giriş modülleri
–Termostatlar
–Aç/kapa modülleri
–Loşlaştırma modülleri
–[highlight style=”cyan”] DALI [/highlight] modüller
–Perde/panjur kontrol modülleri
–Isıtma/soğutma kontrol modülleri
–Lojik işlemciler
–LCD Modüller

KNX ve Enerji Verimliliği

KNX sayesinde aydınlatma giderleri, bina işletim giderleri, enerji giderleri azaltılır.  EN 15193’e göre %55 varan enerji tasarrufu yapmak mümkündür. KNX ile birlikte sürdürülebilir bina kavramı oluşmuştur. LEED, HQE, BREEAM, GREENSTAR projelerinde kullanılabilir.

KNX ile Neler Yapılabilir?

  • HVAC Kontrolü
  • Aydınlatma Kontrolü
  • Frekans Kontrolü
  • Güç Faktörü Düzeltmeleri
  • Sayaç ve Ölçüm Cihazları takibi

KNX IP Kontrolörler aşağıdaki özelliklere sahiptir.

– Ethernet ve KNX IP Protokol ile Programlanabilir uygulama kontrolü
– KNX objelerini CodeSys’den otomatik üretme
-KNX TP1 Modülü ile kombineli entegre KNX IP Router
-Default IP Adreslerini geri yüklemek için oluşturulan buton (DFLT IP)

KNX Kontrolör
WAGO KNX IP Kontrolör

 

 

[box style=”info”] WAGO 750-841 ve 750-881 kullanılarak gerçekleştirilen bir KNX Bina otomasyon uygulamasını izleyebilirsiniz. [/box]

13 YORUMLAR

  1. Merhaba wago… Akıllı evlerde oncelik ariza olasılığında en gec 8 saatte servisin orda bulunmasi….Ariza olasılığını en aza indirmek icin düzgün tesisat ve kaliteli ürünler kullanılması…. Akıllı otomasyonda kullanıcılar bilgisayar üzerinden günlük, haftalık, aylık seneryolarını düzenleyebilmelidir. Akilli evden en büyük beklentim istediginiz cihazi istediginiz gibi kontrol edebilmesi. Her cihaza uyum saglayan bilen bir modül olmasi.. bilgisayar üzerinden bu cihazim nekadar elektirik tüketiyor bu ay faturam nekadar gelicek vb.. bir cihaz ariza verdigindaebu ürün arizalidir cep telefonuna mesaj.

  2. Merhaba. Bence akıllı bir ev sistemi yapılacaksa evin aydınlatma tesisatı 12 volt ile çalışacak tasarruf da sağlayabilecek led armatürlerle yapılmalı. Böylece ana panoya konulan bir akü ile elektrik kesintilerinde de evin aydınlatması gitmemiş olur. Ayrıca güneş veya rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklar kullanılacaksa ekstra konvertörler olmadan akü de şarj edilebilir. Aydınlatmanın yanında tv veya şarj adaptörleri de 12 volt ile her zaman kullanılabilir.

  3. Bina ici otomasyon sistemlerinde öncelikle teknik olarak kullanilan bütün kablolarin bir sonra yeni ürünlere uyması yani bu yeni versiyon ürünlerde mümkün olduğunca mevcut kablolara baglanmalidir böylelikle montaj zamanindan tasarruf ve maliyetten tasarruf edilmis olunur. Panallerin arayüzleri karmasik olmamali anlasilir olmalidir kullaniciya en yalın hali tasarlanmalıdır. İstenildiginde bina icini ve daire icini kayit altina alabilmeli (opsiyonel kameralar). Otomasyon sistemi akıllı telefonlarla haberleşe bilmeli ev icindeki kamerala akıllı telefonlarla baglanıla bilmeli izlenilebilmelidir. Daireler arasi konusma yapilabilmelidir. Bina kapisi ile görüntülü konusma yapabilmeli en önemlisi daire kapısina gelen kisileri algilayan sensör yardimi ile kisilerin resimleri cekilip saklanmalidir bu güvenlik bircok cinayet ve hirsizlik sonrasi onemlidir. Akilli telefonlarla haberlestirilmesinde telefon ile izaktan daire ici ısı ayari anlık yapıla bilmeli, ışık kontrolleri yapila bilmeli gaz alarm dedektör alarmlari panellere eklenip akilli telefonlara iletilebilmelidir. Bina otomasyon sistemleri ilk önce güvenlik amaçlıdır sonra hayati kolaylastirma..

  4. Öncelikle güvenlik ve konfor hedef alınarak kolay kurulum ve programlamaya uygun olmalı kullanıcılar rahatca sistemdeki ufak sorunları gideribilmeli. Örnek verecek olursak çoğu insan artık kendi bilgisayarına format atabiliyor.. Otomasyonda bazı noktalarda kurulum ve sorun giderme kolay olmalı.

  5. Sinan Ünal herşeyden önce kullanım kolaylığı sağlamalıdır . ufak tefek arızalar da kullanıcının dönüp eyvah çalışmıyor gibi endişelere kapılmadığı anlaşılır bir uygulama olması… ortam koşullarına dayanılklı ( sıcaklık ) vs. etkenlere karşı vs. vs .

  6. Akıllı ev otomastonu sade ancak tum gereksinimleri karsilamali, arayuzler ve kurulum basit olmali, tesisatciyi yormamali,nihai kullanicinin da basitce anlayabilecegi ileriye yonelik olarakta kullanabilecegi bir sistem olmali.Yas gruplarina ve gereksinimlere gore menuler olmali.kablo karmasasina da cozum olabilmeli.malzemesi de ayrica kaliteli yedek parcasina da kolayca erisilebilmelidir.Yeni cikabilecek sistem ve programlara da uyumlu olmalidir.Tesekkur eder iyi calismalar dilerim.

  7. Öncelikle herkese merhaba;

    Akıllı bina otomasyonu günümüz teknolojilerinde artık uç noktaya gelmiştir.Hemen her konuda birebir ve entagrasyon çözümleri le yaşanabilir alanlarda konfor ve tasarruf sağlamaktır.
    Amaç yönetilebilir binalar tasarlayarak,tasarruf,güvenlik ve konforu optimize edebilmektir.Knx 25 yıldır akıllı bina teknolojileri içerisinde kendini sürekli yenileyen bir protokol olarak,uzun yıllarda güvenli bir şekilde kullanabilecek sistemler kurmaya devam edecektir. Dünya üzerinde 120 ülkede,400 kayıtlı marka devam etmektedir.

    Asıl sormuş oldugunuz soruya gelirsek;Konut projeleri,hastaneler,resmi kamu binaları,sosyal hizmet binaları,oteller,endüstriyel tesisler,eğlence mekanları(cafe-bar,disco-balo salonları),tıbbi labaratuvarlar,park-bahçeler,daha bir çok sistemde çözümler bulunmaktadır.

    En güzel yanı Bacnet,Lonwork-Modbus-M-bus-Dali-Ocean-Creston-Ethernet-RS-232-Rs-485 daha bir çok haberleşme sistemleri ile entegrasyonudur.

    HVAC Kontrolü
    Aydınlatma Kontrolü
    Frekans Kontrolü
    Güç Faktörü Düzeltmeleri
    Sayaç ve Ölçüm Cihazları takibi
    Seslendirme kontrolü
    Konsiyaj sistemleri
    Touch panel çözümleri
    Güvenlik sistemi entegrasyonu
    Hastane hemşire çağrı sistemi entegrasyonu

    Kişiye ve kuruma özel sistem çözümleri sunmaktadır.

  8. Akıllı Bina ,Enerjisini yönetebilir, ihtiyaçlarınızı tam anlamı ile gidersin, maksimum konfor sağlayan, ısıtma,soğutma, havalandırma, güvenlik, Görüntülü konuşma sistemini destekleyen,bahçe sulama sistemini yağmur ,ruzgar,nem durumuna göre devreye alan,perde ,jaluzi,kapıları kontrol eden,evdeki cihazlarla haberlesen,şu kaçağı durumunda evin suyunu kapatan,gaz kucağında gazı kesen,evde senaryo üretebilen En önemlisi servis ihtiyacını tam olarak çözebilmek akıllı binaların en büyük sorunu.saygi ve sevgilerimle.

  9. Bizim hayatımızı kolaylaştıracak ama özellikle çevreye verdiğimiz zararları minimize etmemizi sağlayacak şekilde bizden sonraki nesillere ekolojik bir çevre bırakmak güdüsü ile ilerlemeli akıllı evlerdeki teknolojiler. Sarfiyatları minimize etmeli kişisel rahatlıklarımızıdanda fazla ödün vermeyen optimum çözümler sağlamalı.

  10. Akıllı bina otomasyonunda, senaryo yönetiminin oldukça esnek bir çözüm sunması gerekiyor. Senaryo ekleme veya düzenleme için servis hizmetine gereksinim duyan sistemleri mantıklı bulmuyorum açıkçası.

    Örnek: Hareket sensöründen gelen bilgiye göre çalışan bir aydınlatma grubu var, hareket varsa 1 yoksa 0 durumuna geçiyor. Kullanıcı ilerleyen zamanlarda, başka bir aydınlatma grubunun daha bu sensöre göre çalışmasını istedi, ayrıca işin içine zamana bağlı çalışma koşulları da eklemek istedi, hatta sensörden gelen bilgiye göre alarm sistemini de aktif etmek istedi.

    Bu gibi durumlarda genelde servis hizmeti gerekiyor, bana göre gerçek bir senaryo yönetimi tüm bunlara izin vermeli ve bunun için ileri seviye teknik bilgi (ETS vb) falan da gerekmemeli.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here